هود آزمایشگاهی چیست؟

فعالیت در آزمایشگاه و محیط های شیمیایی همواره با چالش های خاصی همراه است. در چنین محیط هایی اغلب مقدار زیادی ذرات شیمیایی و سمی در هوا معلق می باشند. عدم جابجایی این ذرات در فضا های بسته آزمایشگاهی ممکن است وضعیت سلامت کارکنان و امنیت محیط را به حداقل برساند. در این صورت از تجهیزات ایمنی که وظیفه تهویه هوای آزمایشگاه را بر عهده دارند، استفاده می گردد.

هود آزمایشگاهی یکی از تجهیزات است که از کارکنان، نمونه های آزمایشی و محیط آزمایش محفاظت کند. این تجهیزات با جذب ذرات مضر، قابل اشتعال و سمی معلق در هوا و خروج آن ها از فضای بسته آزمایشگاه، هوا را تهویه می کنند و از طرفی مانع ایجاد مشکلات ریوی و همچنین افزایش امنیت محیط آزمایشگاه می شوند.

نحوه کارکرد هود آزمایشگاهی

کارکرد هود آزمایشگاهی به این شکل است که ابتدا هوای آلوده و بخار های شیمیایی را جذب می کند. سپس آن ها را توسط یک سری مجرای مخصوص به خارج از ساختمان منتقل می کند. برخی از هود های آزمایشگاهی می توانند پس از تهویه، هوا را با سیستم فیلتراسیون فیلتر کنند. این نوع هود های آزمایشگاهی قادرند هوای فیلتر شده را مجددا در اتاق به گردش درآورند و محیط آزمایشگاه را نیز مطبوع نمایند.

هود آزمایشگاهی داکت دار چیست؟

هود های آزمایشگاهی که با توسط کانال های مجهز به فن هوا را از محیط آزمایشگاه خارج می کنند، تحت عنوان هود آزمایشگاهی داکت دار شناخته می شوند. این نوع هود ها نسبت به هود های معمولی از قیمت بالاتری برخوردار هستند.

نکات مورد توجه در خصوص استفاده از هود آزمایشگاهی

هنگام کار با این تجهیزات به نکات زیر توجه نمایید:

هنگام روشن کردن هود باید از کلیدی استفاده کرد که بر روی سطح خارجی آن تعبیه شده است. توجه داشته باشید که پس از روشن کردن دستگاه، بلافاصله نباید از آن استفاده کرد. توصیه می شود ۱۰ الی ۱۵ دقیقه به دستگاه زمان دهید تا آمادگی شروع به کار شدن را به دست آورد.

یکی از مهم ترین نکات کار با دستگاه این است که فاصله کاربر را با دستگاه باید حفظ گردد. فاصله استاندارد با هود آزمایشگاهی بین ۲۰ الی ۳۰ سانتی متر است و نباید کارکنان بیشتر از این فاصله با دستگاه تماس داشته باشند.

به هیچ عنوان سر کارکنان نباید زیر هود قرار داشته باشد. برای استفاده از این تجهیزات کافیست دست ها در زیر دستگاه قرار بگیرند.

یکی از ویژگی های اصلی هود آزمایشگاهی، مجهز بودن به شیشه محافظ است. هنگام استفاده از این تجهیزات، شیشه محافظ باید در پایین ترین موقعیت خود قرار بگیرد. این شیشه ها می توانند به دو صورت دستی و یا اتومات تغییر موقعیت دهند. نکته مهمی که در خصوص شیشه محافظ باید توجه کرد این است که تا قبل از بیرون آوردن کامل مواد داخل هود، شیشه محافظ را بالا نبرید.

پس از هر بار استفاده از هود آزمایشگاهی، مواد شیمیایی باقی مانده از روی هود را با الکل تمیز کنید. اگر هود ها مجهز به اشعه ماوراء بنفش باشند، می توان آن را هفته ای یک الی دو بار ضد عفونی و تمیز کرد.

هنگام کار با مواد شیمیایی اتفاقاتی مانند انفجار یا پاشیدن مواد به اطراف وجود دارد. در این مواقع، باید شیشه محافظ را که بین کاربر و بدنه هود قرار دارد، تمیز کرد. مواد باقی مانده باید از روی شیشه ضد عفونی شوند تا اثری از آن ها بر روی هود باقی نماند.